Tijdens haar eerste bezoek aan Nepal in februari 2000 zag Froukje Nijholt dat Nepalese studenten heel hard moeten werken om het hoofd boven water te houden. Velen zijn meer bezig met overleven dan met studeren. Ze besloot zelf een Nepalese student te sponsoren, die als drager tijdens de trektocht zijn studiekosten bij elkaar verdiende. Hij was de eerste student van het studentensponsoringproject van de stichting.
 

ccComputerinstituut SPN-CI

Ook kwam zij er achter dat kansarme Nepalese studenten geen geld hebben om computerlessen te volgen. Daardoor zijn hun kansen op een baan kleiner. Ze besloot de mogelijkheden te onderzoeken voor het starten van een computerinstituut voor kansarme studenten in Kathmandu.
 
Op dat moment trof ze Bote en Corry Nicolay en samen met hen werden de plannen verder uitgewerkt. Medio 2000 werd de Stichting Studentenproject Nepal opgericht.  In september 2000 werd Sjoukje Lania in het bestuur benoemd. Begin 2001 ging het studentencomputerproject van SPN-CI in Kathmandu van start met tien leerplekken. Het project werd opgezet door de vrijwilligers Cathelijne Lania uit Heerenveen en Marcel Peeters uit Horst (L) in samenwerking met de Nepalezen. De IT-er Heinz Arnz uit Duitsland bleek onmisbaar bij het opzetten van een netwerk. In november 2003 vertrok Annette Veld als vrijwilliger voor drie maanden naar Nepal om bij SPN-CI een aantal puntjes op de i te zetten. Ook Hermione Velthuis heeft in 2003 en 2004 een belangrijke bijdrage geleverd met workshops bij SPN-CI.
 
Naast de basiscursus wordt ook grafische vormgeving en website ontwerpen gegeven. In 2008 werd gestart met een hardwarecursus en in 2012 en 2013/2014 en volgde een uitbreiding met cursussen accountancy en e-commerce. Meer dan 325 studenten hebben tot nu toe een officieel erkend diploma ontvangen.
 

2750 computerprojectSponsorstudenten

De Stichting Studentenproject Nepal bemiddelt sinds 2000 in sponsoring van kansarme studenten in Nepal. Voor 225 of 115 euro (afhankelijk van de studiefase) per jaar kunnen sponsors uit Nederland een student steunen. De studenten worden gecontroleerd door vijf controleurs. Tot 2011 werkten deze controleurs  zelfstandig. Daarna werd de studentensponsoring ondergebracht in de NGO Student Help Nepal.
 

Scholenproject

De Stichting Studentenproject Nepal is in 2007 gestart met een scholenproject in het Gorkhadstrict. In het Gorkhadistrict hebben ruim twintig scholen dringend hulp nodig. Leerlingen krijgen onderwijs in oude vervallen gebouwen, waarvan een aantal op instorten staan. Ook is er in het Gorkhadistrict een groot lerarentekort. Omdat de overheid op alle fronten te kort schiet, is buitenlandse hulp noodzakelijk.

Nieuwe school TakukotIn februari 2007 werd in het dorpje Deurali, in de bergen van de Himalaya in Nepal een droom werkelijkheid. De Shree Shila Putri Secondary School kreeg een nieuw gebouw met vijftien lokalen. Daarna volgden aanvullende projecten zoals toiletten, een eigen watervoorziening, een trap tussen de twee terrassen, speelpleinen, het verven van het nieuwe schoolgebouw, een ruimte voor een lerarenkamer en een grote ontmoetingsruimte. 
In de jaren daarna werden nieuwbouw en renovatie 
van de volgende scholen gerealiseerd:

 • Thalibari Lower Secondary School in Pandrung (2011)
 • Shree Maina Primary School in  Gyagi  (2011)
 • Mandali Primary School - Panchkhuwa in Baluwa (2011)
 • Bageshowori Lower secondary school in  Amale (2011)
 • Shree Antar Joyti Secondary School, Dadagau school in Takukot  (2013)
 • Balkauri Primary School,Swara-3 in Ratmate (2013/2014)

 

Bijna alle scholen (behalve de school in Gyagi) zijn verwoest door de aardbeving in 2015. 
In 2016 werden de volgende scholen herbouwd:

 • Pandrung, Shree Thalibari School, Pandrung
 • Shree Antar Jyoti Secondary School, Takukot
 • Shree Mandali Primary School, Baluwa
 • Kalleri Lower Secondary school, Churung
 • Shree Bageswori LowerSecondary School, Amale
 • Balkauri Lower Secondary School, Ratmate
 • Akala Primary school, Sulikot

 

753 computerproject 

Computerproject scholen Gorkhadistrict

In 2012 werden op de scholen in Deurali, Pandrung, Gyagi, Baluwa en Amale kleinschalige computerprojecten uitgerold. Dat gebeurde in in samenwerking met ngo VEN en SPN-CI. Wilde Ganzen betaalde mee aan de projecten.
 
 

 

 

 

Sponsored by

 

WildeGanzen Logo

 

 

 

anbi logo

SMPN is ANBI goedgekeurd

 

 

 000Foundationlogo ASN

gemeenteHeerenveen

 

 

 

 

 

wiepvandermeulen

 

 

 

 

 

 

 hotel-heidehof

 

 

 bedankt

logo SMPN 150

Onze stichting  wordt gesteund door
tal van bedrijven, kerken, organisaties
en scholen.

Wij zijn alle deze mensen
dankbaar voor hun bijdrage, in welke
vorm dan ook. Lees meer ... >>

 


 

 ANBI stempel