Nauwe samenwerking met lokale partners

Froukje-Nijholt

Je leven niet dromen, maar je dromen leven, is het levensmotto van journaliste Froukje Nijholt, werkzaam bij de NDC mediagroep als redactiecoördinator weekbladen Friesland/Flevoland. De Mount Everest zien, de hoogste berg ter wereld. Dat was een van die dromen. Ze maakte daarom in maart 2000 een trekking in Nepal en ontmoette tijdens deze tocht de toen 17-jarige Thakur Dhital die als drager met de groep mee ging en nauwelijks een woord Engels sprak. De student kwam uit een arm gezin in een afgelegen Himalayadorp en moest hard werken om zijn studie te kunnen betalen. Hij woonde met twee studenten op een klein kamertje in Kathmandu, zonder stroom of stromend water. Computerlessen lagen ver buiten zijn bereik.

Na de eerste Nepalreis startte ze met een onderzoek naar de kosten van levensonderhoud van studenten in Nepal en onderzocht ze de mogelijkheden om een computerinstituut voor kansarme studenten in Kathmandu op te richten. Ze legde nauwe contacten met andere stichtingen in Nederland die in Nepal al projecten hadden (ICFON en Sponsortrek Nepal) en ontmoette in deze periode Corry en Bote Nicolay.

In juli 2000 richtten zij SMPN op met als doel een studentensponsoringproject en een computerproject in Nepal op te zetten. In november 2000 werd in Nepal een intentieverklaring getekend met Tsering Lama, die nog steeds voorzitter is van computerproject SPN-CI. Later breidde de stichting uit met projecten in de Musahardorpen en een scholenproject in het Gorkhadistrict bij. Als secretaris ziet Froukje de communicatie tussen de bestuursleden in Nederland en Nepal tot haar voornaamste taak. Daarnaast is ze contactpersoon voor het scholenproject. Samen met de andere bestuurders zet ze zich in voor de ontwikkeling van de projecten in Nepal. Ze combineert ieder jaar trekkings met groepen uit Nederland met het bezoeken van de projecten. Froukje is geïnteresseerd in de natuur, religie en cultuur van Nepal. Ze houdt lezingen en schrijft artikelen. Een aantal werden gepubliceerd in Himalaya Magazine. ,,De mensen in dit land zijn heel bijzonder. Zij blijven vriendelijk en positief, ook al leven ze in slechte omstandigheden. SMPN is kleinschalig, werkt nauw samen met drie lokale partners en dat spreekt mij erg aan. We sluiten aan bij de lokale infrastructuur en verbinden ons aan een aantal millenniumdoelen. Onze projecten zijn druppels op de gloeiende plaat.

Sponsorstudent Thakur heeft zijn master gehaald,  is inmiddels getrouwd, heeft twee kinderen, en is mede-eigenaar van een trekkingbureau in Nepal. Hij is als vrijwilliger nauw betrokken bij onze projecten.  Dat is fijn om te zien. Geef de mensen een hengel en leer ze zelf vissen.''


Froukje Nijholt, secretaris

 

Sponsored by

 

WildeGanzen Logo

 

 

 

anbi logo

SMPN is ANBI goedgekeurd

 

 

 000Foundationlogo ASN

gemeenteHeerenveen

 

 

 

 

 

wiepvandermeulen

 

 

 

 

 

 

 hotel-heidehof

 

 

 bedankt

logo SMPN 150

Onze stichting  wordt gesteund door
tal van bedrijven, kerken, organisaties
en scholen.

Wij zijn alle deze mensen
dankbaar voor hun bijdrage, in welke
vorm dan ook. Lees meer ... >>

 


 

 ANBI stempel