Het onderwijs in Nepal ziet er als volgt uit:

  • nursery-school (kleuteronderwijs)
  • vanaf 5 jaar primair onderwijs
  • vanaf 6 jaar klas 1 t/m 5 secondair en middelbaar onderwijs klas 6 t/m 10
  • na klas 10 kan het nationaal niveau SLC worden behaald.

De School Leaving Certificate is het laatste examen binnen het middelbare onderwijs. Niveau 11 en 12 wordt beschouwd als hoger secondair onderwijs.Het hoger onderwijs bestaat uit bachelor, master en PhD-niveau. In Nepal zijn twee onderwijssoorten, namelijk de overheidsscholen (governmentschools) en de particuliere scholen (private schools). De meeste Nepalezen kunnen zich de kosten van een privéschool niet permitteren en hun kinderen zijn aangewezen op een governmentschool.

 
Kwaliteit onderwijs

leraar-voor-schoolbordDe kwaliteit van het onderwijs in Nepal laat veel te wensen over. In Nepal is geen beroepsopleiding nodig om voor de klas te mogen staan. Hierdoor hebben veel leraren geen onderwijskundige achtergrond. Het aantal leerlingen per klas is vaak te hoog en meestal is er een groot gebrek aan leermiddelen. De schoolgebouwen verkeren in slechte staat met onverwarmde lokalen en nauwelijks daglicht door gebrek aan ramen. De regering bepaalt hoeveel geïnvesteerd wordt in onderwijs en andere sectoren. Als ontwikkelingsland probeert Nepal meer te investeren in onderwijs om gratis educatie tot middelbaar niveau toegankelijk te maken.

volle-klassen-met-soms-tachtig-leerlingenHet door de regering beschikbaar gestelde bedrag is niet genoeg om lerarensalarissen te betalen, laat staan om de schoolgebouwen te verbeteren. De gemeenschappen moeten zelf bijdragen aan de faciliteiten. De meeste scholen beschikken niet over het benodigde lesmateriaal, zoals boeken, schriften en educatief documentatiemateriaal.

Naast geldgebrek om lesmateriaal aan te schaffen, blijkt tevens ook de beschikbaarheid van tekstboeken een knelpunt te zijn omdat het materiaal niet geleverd wordt. Vooral in afgelegen gebieden is dit een serieus probleem.

 

 

Sponsored by

 

WildeGanzen Logo

 

 

 

anbi logo

SMPN is ANBI goedgekeurd

 

 

 000Foundationlogo ASN

gemeenteHeerenveen

 

 

 

 

 

wiepvandermeulen

 

 

 

 

 

 

 hotel-heidehof

 

 

 bedankt

logo SMPN 150

Onze stichting  wordt gesteund door
tal van bedrijven, kerken, organisaties
en scholen.

Wij zijn alle deze mensen
dankbaar voor hun bijdrage, in welke
vorm dan ook. Lees meer ... >>

 


 

 ANBI stempel