schoolklas BaluwaDe stichting Studenten- en Musaharproject Nepal  is gestart met de actie Hulp voor dorpen zonder hulp in Nepal. Het gaat om door de aardbeving verwoeste dorpen in het projectgebied van de stichting,  een afgelegen berggebied in Nepal. De dorpen hebben tot nu toe geen steun van de overheid en grote hulporganisaties gekregen.

Voor de actie is minimaal 2 ton nodig.

Dit geld wordt besteed aan:

1) de bouw van twee scholen

2) drinkwatervoorzieningen

3) toiletten

4) schoolmeubilair

5) leermiddelen

6) bibliotheek

In de week voor kerst berichtten de media over de dood van aardbevingsslachtoffers door de vrieskou. Ook in het projectgebied van SMPN werden ouderen en kinderen naar ziekenhuizen en noodhospitalen overgebracht. Hun tijdelijke huizen zijn onvoldoende geïsoleerd. Ook hebben de bergbewoners onvoldoende dekens en kleding. SMPN heeft daarom met de kerst 12.000 euro gestuurd voor een nieuw noodtransport. Bijna 2000 schoolkinderen in tien dorpen in een afgelegen berggebied in Nepal krijgen  warme truien en mutsen om de winterse kou te trotseren. Zij zitten sinds augustus in noodgebouwen die na de zware aardbeving in april werden gefinancierd vanuit de opbrengst van de actie Friesland voor Nepal. Deze tijdelijke noodgebouwen zijn niet geïsoleerd en ook niet winddicht. 

Tijdens de zware aardbeving in april werden meer dan 200.000 families getroffen. SMPN hield een grote geldinzamelingsactie die 184.000 euro opleverde. De stichting maakte in het voorjaar en de zomer 50.000 euro over naar partnerorganisatie Village Environment Nepal voor noodhulp in deze dorpen. De hulp bestond uit rijst, linzen, tenten, golfplaten voor scholen en noodscholen.

De rest van de opbrengst wordt na de winter besteed aan het bouwen van nieuwe aardbevingsbestendige scholen, samen met de Wilde Ganzen.

UNICEF waarschuwde enkele weken geleden voor het lot van 3 miljoen kinderen in Nepal met het oog op de naderende winter in het Aziatische land.  Verenigde Naties heeft gewezen op de risico's op onderkoeling, ondervoeding en een tekort aan geneesmiddelen en vaccins.   Daarnaast is er in Nepal een kritieke situatie ontstaan door het tekort aan olie/benzine. Dit is een gevolg van de grensblokkades door India. Daardoor grijpen de Nepalezen terug op hout. Rookvervuiling leidt echter tot stijging van het aantal longontstekingen. Vorig jaar overleden in Nepal al 5000 kinderen aan deze aandoening.  

SMPN heeft niet voldoende geld binnengehaald om de dorpen in het afgelegen projectgebied de winter door te helpen en ook een aantal kleinere noodzakelijke projecten te kunnen uitvoeren en vroeg Giro 555/SHO om een bescheiden bijdrage van de vele miljoenen die zijn opgehaald. Dit is geweigerd omdat SMPN niet aan een aantal voorwaarden voldoet.  Voor SMPN is dit reden om door te gaan met geldinzamelen voor de dorpen zonder hulp.

Het bestuur van VEN trok een week voor de kerst bij SMPN aan de bel voor noodhulp, omdat kinderen en ouderen door de kou ziek worden en niemand - ook de Nepalese regering niet - hulp biedt.  SMPN werkt al vele jaren samen met Village Environment Nepal. VEN heeft een fijnmazig netwerk in het afgelegen berggebied en werkt snel en efficiënt.  Giften zijn welkom op: NL 18 INGB 0008 7191 23 t.n.v. SMPN Heerenveen of op NL 43 RABO 0101 4875 68 t.n.v. SMPN Heerenveen. Onder vermelding: Hulp voor dorpen zonder hulp.

 

Sponsored by

 

WildeGanzen Logo

 

 

 

anbi logo

SMPN is ANBI goedgekeurd

 

 

 000Foundationlogo ASN

gemeenteHeerenveen

 

 

 

 

 

wiepvandermeulen

 

 

 

 

 

 

 hotel-heidehof

 

 

 bedankt

logo SMPN 150

Onze stichting  wordt gesteund door
tal van bedrijven, kerken, organisaties
en scholen.

Wij zijn alle deze mensen
dankbaar voor hun bijdrage, in welke
vorm dan ook. Lees meer ... >>

 


 

 ANBI stempel